Sprzęty niezbędne w każdej kuchni

Jednym z wielu elementów, który powinien być przemyślany już na etapie projektowania wnętrza jest kuchenny sprzęt AGD. Spośród gąszczu proponowanych przez producentów modeli skupię się na cechach urządzeń z poszczególnych kategorii, które moim zdaniem są godne uwagi i mają duży wpływ na funkcjonalność ,wygodę korzystania, jak również wygląd pomieszczenia.

Zlewozmywak

W tej kwestii warto zwrócić uwagę na jakość wykonania i zastanowić się do czego zlewozmywak ma służyć.  Materiałem, który cieszy się coraz mniejszą popularnością jest stal. Jest ona wypierana przez konglomeraty żywiczno-kamienne oraz zlewozmywaki ceramiczne. Jeśli chodzi o te drugie, to jest to najtwardszy, najwytrzymalszy materiał w tej kategorii. Zarysowanie ceramiki jest praktycznie niemożliwe, a gładka powierzchnia zapewnia łatwość w utrzymaniu czystości. Zwrócę też uwagę, że zlewozmywaki dzięki swojej wielofunkcyjności coraz częściej stają się integralną częścią blatu roboczego, a właściwie jego przedłużeniem. Nie musimy już się martwić o brak miejsca na blacie na większy zlewozmywak, ponieważ taki zlew służy nie tylko do mycia naczyń, ale może stanowić też miejsce przygotowania posiłków, dzięki zastosowaniu przez niektórych producentów jonów srebra wchodzących w skład mieszanki konglomeratu. Dzięki temu bakteriobójczemu składnikowi  możemy w komorze zlewozmywaka nawet mieszać większe ilości sałatek. Często też jest on miejscem wstępnej obróbki, takiej jak krojenie. Dzięki zastosowaniu desek z hartowanego szkła, które dopasowują się kształtem do rantu zlewozmywaka, mamy zapewnioną stabilność takiej krajalnicy. Zlewozmywak zaczyna pełnić również funkcję ozdobną. Kiedy jest pokryty dwiema szklanymi deskami staje się elegancki, a gdy zastosujemy chowaną baterię możemy sprawić, że zupełnie zniknie i wtopi się w kuchenny blat.

Płyta grzejna

Za nowość w tej kategorii nie jest już uważana płyta indukcyjna oraz to, że przekazuje ona ciepło za pomocą pola magnetycznego rozgrzewając dno garnka. Owszem, ten sposób wywoływania wysokiej temperatury uważany jest za najoszczędniejszy i wynika z tego, że temperatura skupiona jest tylko w obszarze, w jakim garnek styka się z płytą, ale producenci w tej chwili prześcigają się w czymś innym. Chodzi o to, żeby płyta była wydajna na całej powierzchni. W związku z tym powstają coraz nowsze modele o kształcie cewki magnetycznej – prostokątnej i owalnej. Dzięki temu mamy większą dowolność w ustawianiu garnków na jej powierzchni. Dodatkowym atutem staje się możliwość łączenia kilku pól w jedno, a nawet doprowadzenie do tego, że cała płyta staje się polem grzejnym. Wówczas stawiając garnek nawet o nietypowym kształcie i wielkości w dowolnym miejscu na płycie i tak mamy pewność, że temperatura będzie działała dokładnie i tylko na powierzchnię dna naczynia.